18 Mayıs 2017 Perşembe

MİKROFON TÜRLERİ VE MODELLERİ

Mikrofonların Türlerine Göre Çalışma Mekanizmaları Nasıldır?

   Piyasada birçok türde mikrofon vardır ve farklı amaçlar için kullanılır. Bu yazımızda ev stüdyosu için kullanılan mikrofon türleri ve bu mikrofonların çalışma mekanizmalarını göreceğiz.
   Genel olarak ev stüdyoları için kullanılan iki tür mikrofon vardır ve bu mikrofonlar diyaframlarına göre isimlendirilirler. Bunlar; metal diyaframlı ve elektrik akımı desteğiyle çalışan condenser (kondansatörlü) mikrofonlar ve bobin kullanılarak sinyal çeviren dinamik mikrofonlardır.
   Bobinli mikrofonlar, hoparlörlerin ve ses sistemlerinin çalışma mantığıyla hareket ederler. Bunu,


Piyasadaki en kaliteli mikrofonlardan
 Neumann U-87 Condenser Mikrofon.
aynı sistemin tersine çalışması gibi düşünebiliriz. Bir mıknatısın etrafına sarılı bobin teli ve bobin teline bağlı ses alıcı diyaframdan oluşurlar. Ses kaynağından gelen herhangi bir ses diyaframa çarparak titreştirir ve bu titreşim bobini de hareket ettireceğinden mıknatısla zıt yükler birbirlerini aksi yönlere hareket ettirir ve bu da bobin telinde küçük bir elektrik akımı oluşturur. Böylece ses elektrik sinyaline dönüşmüş olur. Bu temel mantıkla oluşan ses sinyalinin bazı avantajları ve dezavantajları vardır. Dinamik mikrofonlarda diyafram ses kaynağından uzaklaştıkça bas frekanslara olan hassasiyeti azalacağından vokal kayıtları gibi spesifik kayıtlarda pek elverişli değildir. Fakat yoğun frekanslı ortamlarda, örneğin konser kayıtları gibi ortamlarda düşük feedback isteneceğinden dinamik mikrofonlar diğer mikrofon türlerine göre daha elverişlidir.
   Türkçeye kondansatörlü mikrofonlar olarak geçen fakat yarı türkçe yarı ingilizce tabiriyle condenser mikrofon olarak anılan bu mikrofonlar ise dinamik mikronlara göre daha hassas yapıdadır. Bu mikrofonların çalışma prensiplerinde ise iki adet metal plaka yer alır. Bunlardan en öndeki (ses
Konserlerin vazgeçilmezlerinden
Shure SM-58 Dinamik mikrofon
kaynağını alacak olan) plaka hareketlidir. Bu hareketli plakaya diyafram ya da membran adı verilir. Membranın arkasında sabit şekilde duran ikinci metal plaka durur. Ses kaynağından gelen ses membrana çarparak onu hareketlendirdiğinde, plakalar arasındaki alanın kapasitesinde değişmeler olacaktır. Dışarıdan bu alana verilecek sabit bir elektrik akımıyla kapasitedeki değişimler elektrik akımına dönüştürülebilecektir. İşte condenser ya da diğer bir deyişle kapasitif mikrofonlardaki çalışma mekanizması bu şekilde işler. Çalışmaları için dışarıdan bir elektrik desteği gereklidir ve bu desteğe phantom power (gizli güç) adı verilir. 
   Condenser mikrofonların dinamik mikrofonlara göre daha geniş frekans cevabı vardır. Bu da onu stüdyoların vazgeçilmezi kılar. Fakat çok hassas yapıda olmaları ve uçuk fiyatları sebebiyle satın alırken iki kere düşünmeye sebep olabilir.

Mikrofon Modelleri Nelerdir?


Condenser mikrofonlarda uygulanan bir çok pattern vardır. Bunlardan bazıları Omni-directional, Cardioit, figure-of-eight patternlerdir. Daha bir çok pattern mevcuttur fakat bu yazıda en yaygın kullanımda olanları göreceğiz.

Cardioit Pattern

Cardioit Pattern Grafiği

Bu pattern türü isminden de anlaşılacağı üzere kalp şeklince bir cevap alanına sahiptir. En çok ön taraftan gelen seslere hassasken, bu hassasiyet kenarlara doğru azalmaya başlar ve arkaya geçildiğinde sıfır olur. Bu pattern genellikle vokal kayıtlarında ambiyansı almamak ve yansıyan seslerden korunmak için kullanılır.

Omni-Directional Pattern

Omni-Directional Pattern Grafiği
Her yönlü mikrofonlar olarak da adlandırılır. Her yönden gelebilecek seslere açıktırlar. Bu modeldeki mikrofonlar da ambiyansı yakalamak için idealdir. Maliyetinin düşük olması da ayrı bir avantajdır.

Figure-of-eight Pattern

Figure-of-eight Pattern Grafiği
Bu mikrofonlara 8 mikrofonlar da denir. Grafiğine baktığımızda zaten frekans cevap alanları sekiz rakamına benzer. Bu mikrofonlar yan açılardan gelen seslere sağırdırlar. Karşılıklı iki vokallerde kullanımı çok elverişlidir. Ayrıca özellikle enstrüman kayıtlarında arkadan gelecek yansımalar için mükemmel bir modeldir.

   Ayrıca aşağıdaki videodan mikrofon türleri arasındaki duyum farklarını da görebilirsiniz. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere.


   

0 yorum:

Yorum Gönder

Form